Liiketoiminta

Miten yritys perustetaan? – 9 tärkeää vaihetta

Pinterest LinkedIn Tumblr

Tänä päivänä töitä tekevät ihmiset arvostavat vapautta ja mahdollisuutta määrittää omat aikataulunsa enemmän kuin koskaan aiemmin, ja siksi monet alkavat yrittäjiksi.

Yrittäjäksi ryhtyminen on tällä hetkellä todella trendikästä, koska se tuo mukanaan kaiken sen vapauden, mistä ihmiset haaveilevat. Töiden paljouden voi itse määrittää ihan samalla tavalla kuin sijainninkin, mistä niitä tekee.

Olipa yritysideana sitten käännöspalvelut, autokauppa, verovapaat nettikasinot ilman rekisteröintiä tai vaikkapa kuljetuspalvelu, ei yrityksen perustaminen ole koskaan liian helppoa. Yrityksen perustamiseen liittyy monta välivaihetta, jotka täytyy käydä läpi, ennen kuin töiden aloittaminen on mahdollista.

Tässä artikkelissa käydäänkin tarkemmin läpi 10 tärkeintä yrityksen perustamisen vaihetta! Kun näitä ohjeita seuraa tarkasti, saa yritystoiminnan pystyyn tuossa tuokiossa.

9 vaihetta yrityksen perustamiseen

1) Tee toiminta-ajatus ja liikeidea selkeäksi

Ennen kuin yritystä lähtee perustamaan, on syytä miettiä kohderyhmää ja sitä, miten palvelu tai tuote tuotetaan kuluttajille. Näiden asioiden miettiminen helpottaa myös liikeidean hahmottamisessa.

Kun perustaa yrityksen itse, kannattaa mahdollisuuksien mukaan käydä keskusteluja monien asiantuntijoiden kanssa, jotta saa selville, onko omalle yritysidealle samaisella toimialalla oikeasti kysyntää.

Kun mietit yrityksen liikeideaa, kannattaa pohtia vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin:

 • Millaisia palveluita / tuotteita yritys tarjoaa asiakkailleen?
 • Millä tavoin palvelut / tuotteet tuotetaan tai valmistetaan?
 • Mihin asiakastarpeisiin tuote / palvelu vastaa?

2) Luo liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelman ideana on perustella niin yrittäjälle itselleen kuin mahdollisille sijoittajille, että yrityksellä on mahdollista tehdä voittoa ja liiketoiminta on kannattavaa.

Kaiken perusta hyvässä liiketoimintasuunnitelmassa on liikeidea, joka on määritelty hyvin. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyrkiä konkreettisuuteen ja samalla ottaa rohkeasti mahdolliset haasteet esille.

Kaksi tärkeintä osaa liiketoimintasuunnitelmassa ovat kulujen kartoituksesta seurannut budjetointi ja asiakaskartoitus, joka tarkoittaa sitä, mistä asiakkaat tulevat ja miksi he valitsevat juuri sinun yrityksesi. Hyväkään liikeidea ei ole kannattava, jos sille ei oikeasti ole kysyntää tai asiakkaita.

Suunnitelman luomisesta on apua myös siihen, että oppii ymmärtämään yritystoiminnan mahdollisista kuluista ja samalla budjetoimaan niitä.

Hyvässä liiketoiminnassa tuodaan esille myös riskitekijät, joilla voi olla vaikutusta yrityksen menestykseen.

3) Valitse itsellesi yhtiömuoto

Ennen kuin yritystä päästään konkreettisesti perustamaan, täytyy itselle olla mietittynä yritysmuoto. Yritysmuotojen eroihin vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi toiminnan tuleva laajuus sekä pääoman ja perustajien määrä.

Tuo päätös on todella tärkeä, koska se merkitsee paljon ihan konkreettisella tasolla esimerkiksi verotukseen, kasvumahdollisuuksiin ja hallinnollisiin vaatimuksiin.

Valintaa ei todellakaan kannata hätiköidä, vaan siihen kannattaa käyttää hyvä tovi aikaa.

Tällä hetkellä yleisimmät vaihtoehdot ovat osakeyhtiö sekä toiminimi. Myös kevytyrittäjiä löytyy reilusti aiempaa enemmän.

4) Varmistu luvanvaraisuudesta

Suomessa on täysin sallittua perustaa hyvän tavan mukainen ja laillinen elinkeino ilman erikoislupia. Sitten löytyy niitä tiettyjä aloja, joiden parissa aloitus vaatii erillistä lupaa tai siitä pitää vähintään tehdä ilmoitus viranomaisille.

Esimerkkejä yrityksistä, jotka vaativat viranomaisluvan, ovat:

 • Kaupat
 • Kauneusalan toimijat
 • Korjaamot
 • Ravintolat

Ennen kuin tilat voi ottaa käyttöön, tarvitaan lupia terveysviranomaisilta ja erilaisia tarkastuksia. Näillä voidaan varmistua siitä, että niin toiminta kuin tilat vastaavat Suomessa asetettuja kriteerejä.

Jos oma tuleva yritys vaatii luvan, on lupalaput hyvä laittaa ajoissa menemään, sillä nämä prosessit eivät koskaan ole nopeita.

Muun muassa nämä alat ovat luvanvaraisia:

 • Sijoitusrahastotoiminta
 • Alkoholin myynti ja anniskelu
 • Ajoneuvojen katsastus
 • Apteekit ja lääketehtaat
 • Sähkölaitteiden suunnittelu ja rakennus
 • Alkoholin valmistus- ja tukkumyyntiluvat

5) Mieti yritykselle sopiva nimi

Yrityksen nimellä on yllättävänkin suuri merkitys yrityksen toiminnassa. Parhaimmassa tapauksessa ihmisille jää juurikin nimi mieleen ja se on se ratkaiseva tekijä, että kauppoja syntyy ja asiakkaita riittää.

Yleistä on yhdistää harjoitettava toiminta sekä paikkakunnan nimitys. Nimenä voi myös hyödyntää jotain täysin keksittyä nimitystä tai omaa nimeä. Kirjoituksen pitää kuitenkin noudattaa oikeinkirjoitussääntöjä sekä suomen kieltä.

6) Jätä perustamisilmoitus

Seuraavaksi on vuorossa perustamisilmoituksen jättäminen. Siinä täytyy täyttää erilaisia lomakkeita, joihin syötetään omia ja yritykseen liittyviä tietoja. Samalla yritys täytyy ilmoittaa eri rekistereihin, joihin se kuuluu / tulee kuulumaan.

Näitä ovat esimerkiksi ennakkoperintärekisteri, ALV-rekisteri ja työnantajarekisteri.

7) Hoida kirjanpito

Pienyrittäjä voi helposti pitää huolen omasta kirjanpidostaan, mutta yleisesti yrittäjät keskittyvät mieluummin rahan tekemiseen. Tästä syystä kirjanpito ulkoistetaan ammattilaisten käsiin.

Kirjanpitoon liittyy monenlaista lukujen pyörittelyä ja paperityötä, joka voi osoittautua etenkin suuremmilla yrityksillä työlääksi. Siksi etenkin keskisuuret yritykset haluavat ulkoistaa kirjanpitonsa.

Mikäli näin ei kuitenkaan halua tehdä, voi esimerkiksi osallistua kirjanpitokurssille tai hankkia netistä tietoa. Näin asiat saadaan hoidettua heti kerrasta kunnolla.

8) Pidä huoli rahoituksesta

Jos yritykseltä ei löydy omasta taskusta riittävästi rahaa toiminnan käynnistykseen toivotussa mittasuhteissa, on järkevää hakea rahoitusta.

Rahoitusta on mahdollista saada muutamaakin eri reittiä:

 • Finnvera-rahoitus
 • Pankkilaina
 • Business Finlandin rahoitus
 • Starttiraha
 • Rahoitussäätiöt

9) Hanki pakollinen eläkevakuutus

Yrittäjien eläkelain mukaan Suomessa toimivalla ja asuvalla yrittäjällä täytyy olla hankittuna vakuutus kuoleman, vanhuuden tai työkyvyttömyyden varalle. YEL-vakuutus on lakisääteinen ja sen ideana on kasvattaa eläkettä sekä parantaa sosiaaliturvaa.

Ongelmana siinä on vain olemattomien eläkesäästöjen kertyminen, jonka johdosta iso osa yrittäjistä määrittää työtulonsa liian alhaiseksi. Tällöin YEL-maksut eivät ole niin suuria ja omille rahoille keksii parempaa tekemistä, kuten osake- tai rahastosijoittamista.

Comments are closed.